INFORMACE
Novela vyhlášky 107/2005 Sb. o školním stravování představuje nezbytnou reakci na komplexní změny v legislativě v rámci zdravějšího a pestřejšího stravování dětí, žáků a studentů a nabízí flexibilitu ve stravovacích službách.
Vyhláška v rámci sestavování jídelníčků je nyní od 1.9.2025 nastavena na dobrovolném využití všech školních jídelen, avšak od 1.9.2026 nabyde platnosti a bude povinností se jí plně přizpůsobit.
Hlavními důvody novelizace vyhlášky byly:
- zastaralý spotřební koš,
- potřeba posilovat kvalitu potravin, včetně podpory ekologických produktů,
- posilovat nabídku bezmasých pokrmů,
- neexistence věkové kategorie pro dvouleté děti.
SPOTŘEBNÍ KOŠ
Nový spotřební koš přesněji zohledňuje kvalitu a výživovou hodnotu potravin a přináší důraz na:
- více zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin,
- omezení sladkých nápojů a přidaného cukru,
- omezení jemného pečiva, cukrovinek a ochucených mléčných výrobků,
- zdravější tuky - rostlinné oleje bohaté na omega-3 mastné kyseliny,
- podporu konzumace více ryb a luštěnin,
- možnost výběru bezmasého jídla každý den.
SPECIFICKÉ STRAVOVACÍ POTŘEBY
Novela rozšiřuje nabídku vegetariánských, nebo veganských typů jídel a díky této úpravě mají provozovatelé stravovacích služeb větší pružnost v této oblasti přípravy a výdeje pokrmů. Jídelny mají možnost libovolně sestavit jídelníček se zastoupením masa, ryb a bezmasých pokrmů, aby splňovaly výživové požadavky pro vývoj dětského organismu.
MOŽNOST KONZUMACE VLASTNÍHO JÍDLA V PROSTORÁCH ŠKOLNÍ JÍDELNY
Další novinkou s účinností od 1.9.2025 je legalizace konzumace vlastního jídla v provozovně stravovacích služeb, jež je upraven ve vnitřním řádu zařízení školního stravování a dle kterého se musí strávník v prostorách školní jídelny řídit.
Jedním z hlavních důvodů této nové úpravy je možnost konzumace vlastního jídla v provozovně stravovacích služeb společně s ostatními strávníky a utužování mezilidských vztahů a přátelského klima školy. Strávníci tak budou moci sdílet společný prostor bez ohledu na to, odkud jejich pokrm pochází a tím žákům napomáhá k integraci do školního kolektivu. Podmínkou využívání školní jídelny je přihlášení nového strávníka do systému, ve kterém bude uvedeno, že dítě, žák si nosí své vlastní jídlo z domova. Je důležité podotknout, že donesené jídlo zůstává formou individuálního stravování, nikoli stravování školního a že není povinností personálu školní jídelny pokrm uschovat do lednice a ohřát v mikrovlnné troubě (to neplatí pro děti s uzavřenou dohodou o donášce svého pokrmu z důvodu zdravotního omezení).
Kapacita naší školní jídelny v počtu míst k sezení je 150 strávníků, tudíž je nutné ze strany žáků zohlednit tento objem pro zajištění a zabezpečení pohodlného odbavení v rámci školního stravování při svačinách a obědech.
EVIDENCE KATEGORIE STRÁVNÍKŮ MATEŘSKÉ ŠKOLY
Školský zákon umožňuje docházku dětí do mateřských škol již od věku 2 let. Dosud spotřební koš evidoval strávníky od věku 3 let a starší. Nyní novela zavádí kategorii pro malé strávníky v mateřské škole ve věku 2-3 let a 4-6 let. Finanční limit na stravné se v tomto školním roce nemění.
Změna spotřebního koše a tvorba nových jídelníčků vyžaduje adaptační období, tudíž naše školní jídelna bude hledat nové cesty, jak připravit pokrmy, které budou chutné, cenově dostupné, nutričně vyvážené a zdravé.